Battery Park Det var vid Battery Park på Manhattans södra udde som holländarna landsteg 1623 och grundlade Nya Amsterdam, som senare blev New York. Parken är 11 ha med många blomsterträdgårdar, träddungar och promenadstråk. Härifrån tar man färjan ut till Frihetsgudinnan på Liberty Island och till den historiska ön Ellis Island.

Missa inte Brooklyn Brewerys gratis rundturer i bryggeriet. På deras hemsida läser du när nästa rundtur går. Man behöver ej reservera plats. Det är bara att gå dit och uppleva amerikansk ölkultur. Sedan avslutas besöket med köp av genuint amerikansk öl i bryggeriets egen butik. Den som trodde att all amerikansk öl smakar vatten har fel.

En hängbro ritad av tyske Röbling och byggas 1870-1883. På invigningsdagen korsade ca 1800 bilar och 150000 människor East River via det 486 m långa brospannet. Bron är totalt 1825 m och var fram till 1903 världens längsta hängbro. Ta gärna en promenad över bron och låt dig hänföras av magnifik utsikt.

Cathedral of Saint John the Divine .. anses vara världens största katedral, därtill världens största protestantiska kyrka. Ligger på 1047 Amsterdam Avenue (mellan West 110th Street och 113 Street) och byggdes med början 1892. Under sina dryg hundra år har den genomgått många stilistiska ändringar. Natten mot 18/12 2001 förstördes stora delar i en brand. Massivt restaureringsprojekt 2005-2007 innan kyrkan kunde återinvigas 2008.

Central Park är en grön oas med rektangulär form som väl passar in på Manhattan. Parken är 3,4 km² och resultat av en tävling från mitten av 1800-talet. Det är ett anlagt grönområde, men upplevs som det naturliga landskapet med sjöar, lite skog och rikt djurliv. Motionsspår eller promenadstråk för många, plats för rullskridskoåkning eller ridning för andra.

Chrysler Building -  Efter art deco-arkitektur från 1920-talet är den 77 våningar höga skyskrapan skapad. Ritad av William Van Alen och slogs om att vara världens högsta byggnad. Färdigbyggt 1929 och då verkade det som om kampen om titeln förlorats. Men man hade hållit byggnadens fina spira hemlig och

Ellis Island 1 januari 1892 öppnades Ellis Island immigrationsstation.  Det blev första anhalt för de som ville prova lyckan i det stora landet. Här tog emot ca 20 miljoner, varav ca 1 miljon från Sverige. Uppåt 8 miljoner fick dock vända tillbaka hem igen pga. kroniska sjukdomar.

Empire State Building ligger idag 11:a på listan över de högsta skyskraporna i världen. Ligger på 350 5th Avenue och 34th Street i New York. Var länge ”världens högsta byggnad”, men passerades av World Trade Centers tvillingtorn när de blev färdiga 1973. Från våning 86 kan du uppleva den fantastiska utsikten, och du kan åka upp ända till 102:a våningen om du vill.

Njut en lugn och härlig morgon eller em till sjöss och samtidigt se mycket av Manhattan. Då är en 3 timmar lång båttur idealiskt. Turen går sommar som vinter med platser både inne i båten  och på däck. Avgång från Hudson River, västra sidan av Manhattan vid Circle Line terminal. Terminalen ligger vid Pier 83 (12th Avenue mellan 42nd och 43rd Street).

Området i New York på Manhattan, där World Trade Centers båda torn stod fram till terroristattacken 11 september 2001. Idag är Ground Zero ett minnesmonument för de som dog i New York under terrorattacken mot World Trade Center.

Harlem Söndag förmiddag skall du absolut besöka Harlem och uppleva en verkligt medryckande Gospelkonsert. Besök aldrig en kyrka i Harlem som turist på egen hand. Kyrkorna har oftast strikta oskrivna regler om inträde och klädkod. De flesta kyrkor i Harlem välkomnar inte turister. Om du har tur och hittar

Intrepid Sea, Air & Space Museum är ett museum med legendariska hangarfartyg, den första rymdfärjan, det snabbaste flygplanet och en ubåt från kalla kriget. Museet är mycket populärt och utgörs av Hangarfartyget USS Intrepid från 1982. Fartyget var i bruk under andra världskriget i strid mot Japan. Intrepid hade dessutom en viktig roll som hangarfartyg under Vietnamkriget.

Upptäck de berömda och historiska öarna i New York med en båttur till Ellis Island och Frihetsgudinnan, egentligen "Liberty Enlightening the World" ("Frihet upplyser världen") på Liberty Island. Båtturen kombineras med en guidad tur till fots på båda öarna och börjar tidigt på morgonen från Midtown Manhattan. Under 5 timmar har du chans att upptäcka staden och dess historia som aldrig förr.

Rockefeller Center är 19 byggnader på ett antal kvarter, som ligger mellan 48th och 51th Street på ”Midtown Manhattan. Med öppna publika ytor, men också med många olika sorters affärer och matställen. Mest känd är nog GE Building med NBC:s huvudkontor (det nationella tv-nätverket). Där produceras ”Saturday Night Live” och ”The Today Show”.

One World Trade Center … läs på lite här innan ditt besök. 3/11 2014 öppnades Manhattans och hela USA:s högsta byggnad. Det tog 13 år av sorg, bråk och väntan efter terrorattacken den 11 september 2001. Det är ett arkitektoniskt mästerverk 104 våningar högt, täckt i glas och har kostat 30 miljarder kronor. Enligt arkitekten är konstruktionen uppbyggd av stålförstärkt betong och så "terrorattacksäkrad" den kan bli.

SoHo är ett område på södra Manhattan och en förkortning för South of Houstoneller alt. South of Houston Street. Ligger mellan Houston Street i norr, Lafayette Street i öst, Canal Street i syd och Sixth Avenue i väst. Stadsdelen har blivit en av stadens mest populära att leva i. Priser har stigit och många hus har renoverats för att ge exklusiva boenden för stadens yngre elit.

Fin utsikt över Frihetsgudinnan och Manhattans skyline får du från Staten Island-färjans rundturer. Staten Island-färjan är gratis och går dygnet runt från Whitehall Terminal. Eller på en guidad tur med Circle Line Sightseeing.

På Times Square finns lysande reklamskyltar av olika slag betydligt tätare än någon annanstans i världen. Det består av kvarteren mellan 6:e och 9:e avenyn och mellan 39:e och 52:a gatan, med centrum kring 42:a gatan och Broadway. Namnet ”Times Square” kommer från tiden när New York Times hade huvudkontoret här. Det finns massor av affärer, restauranger, teatrar och hotell här.

En mellanstatlig organisation som grundades 24 oktober 1945 för att främja internationellt samarbete. Från start 51 suveräna stater som medlemmar, nu 193 medlemsstater. Alltså nästan världens samtliga självständiga nationer. Organisationens namn går tillbaka till Förenade nationernas deklaration (engelska: Declaration by United Nations) från 1 januari 1942.

Wall Street med New York-börsen är finansvärldens absoluta center. Namnet kommer från en skyddsmur som löpte över södra Manhattan och byggdes redan på 1600-talet av de första immigranterna. Det är nu också ett modernt affärscentrum med moderna skyskrapor, men även gamla kolonialbyggnader.

MET Metropolitan Opera House (kallas Met) är ett av de främsta operahusen i världen. Operan ligger vid Lincoln Square på Manhattan i New York. Är en av tolv organisationer som tillsammans utgör ”Lincoln Center for the Performing Arts”. Met som institution grundades april 1880. Teatern ”Old Met” öppnades 22/10 1883 med ett framförande av Gounods opera Faust och svenska Christina Nilsson i en av rollerna.

MoMA Museum of Modern Art: MoMA, är ett konstmuseum på Manhattan i New York. Det invigdes 1929 och är inrymt i en tekniskt avancerad byggnad och innehåller amerikansk och europeisk konst från 1870 och framåt. Vidare arkitekturmodeller, affischer, möbler, barnteckningar, film och fotografier.

Guggenheim Museum: Frank Lloyd Wrights mästerverk av modern arkitektur är hem till en av världens finaste samlingar av 1900-talskonst. Missa inte att gå rampen som leder från nedre plan upp till kupolen. Du ser mästerverk av kända artister som Chagall, Kandinsky, Picasso och van Gogh. Därtill skiftande utställningar som alltid är viktiga och spännande.

Meatpacking district också känt som Gansevoort Market är ett område på Manhattan i New York som sträcker sig från West 15th Street söderut till Gansevoort Street. Och från Hudsonfloden österut till Hudson Street. Namnet ”köttpackning” kommer från att området var centrum för New Yorks köttindustri. Här var fullt av lagerlokaler, slaktare och industriarbetare.

Egentligen TCS New York City Marathon och tidigare ING New York City Marathon är årligt lopp genom fem stadsdelar sedan 1970. 2012 är enda undantag på grund av Orkanen Sandy Världens största maratonlopp, lite mer än 50 000 fullföljde 2013. Loppets popularitet tvingar arrangörerna att välja deltagare genom lottning.

Är du nyfiken och vill se var Manhattans överklass bor, skvallrar, handlar och blir förälskade? Eller du kanske undrar var Serena van der Woodsen, Blair Waldorf, Nate Archibald och Chuck Bass håller till? Ta då Gossip Girl Tour för att få svar på dessa viktiga frågor! Och så klart, njut en dag som en äkta ”Upper East Sider”. Turen startar vid Palace Hotel, Madison Avenue 50th-51st Street.