New York musicals och shower

Alltid många fina shower. Alltid många fina shower. Foto: Joe Buglewicz

Här presenterar vi kortfattat några av de populäraste föreställningarna utan att ange priser och tider. Några kanske inte går just nu, men kommer säkert upp igen lite senare.

Utbudet är enormt, men de populäraste musikalerna är ofta slutsålda i förväg. Restplatser säljs hos TKT på Times Square efter kl. 15, kom i god tid. Det kan vara långa köer. Till matinéföreställningar säljs biljetterna kl. 12.

För fullständig lista över deltagande shower se här!
 
A Chorus Line.
En ny musikal om dansartister hopp och drömmar på Broadway hade premiär i New York 1975 på själva Broadway. Musikalen fick översvallande recensioner och vann nio Tony Awards samt Pulitzerpriset för Bästa Drama. A Chorus Line kom till att bli den längst spelade amerikanska musikalen.

Avenue Q.
Sesam Street har ett möte med South Park: De kanske verkar bekanta, men dessa dockor (och deras mänskliga motsvarigheter) är inte riktigt lika trevliga...

Beaty and the Beast.
Baserad på Disney’s tecknade klassiker, en historia om en vacker ung flicka som lär ett förhäxat monster meningen med kärlek. En storslagen föreställning för hela familjen!

Blue Man Group.
Blue Man Group är en kreativ grupp som är mest kända för sina prisbelönta teatraliska föreställningar. I föreställningen uppträder 3 kala och blåa gestalter som ger publiken en mångupplevelse som bl.a. kombinerar teater, musik och konst på ett sätt som liknar inget annat ni sett.

Chicago.
En musical som är sofistikerad, farlig, sexig och med mycket humor. Under gangstertidens glansdagar drömmer en nattklubbsdansös om en bejublad varietéstjärna. Med hjälp av en pistol och en skrupulös advokat uppfylls hennes dröm om att komma på tidningarnas första sida. Alltså "Sassy, sexy and sophisticated"!

Hairspray.
Året är 1962... Tjejen Tracy med det stora håret och ännu större hjärta har en enda passion i livet: att dansa. Kan hon vinna charmören Link Larkins hjärta och putta ner regerande dansprinsessan på TV utan att förstöra frisyren?! 50-talet är förbi och ändringarnas tid är här!

Les Miserables.
Alain Boublil och Claude-Michel Schonbergs legendariske musikal är storartad, gripande och tragisk. Baserad på Victor Hugos bok. Paris år 1815; en straffånge släpps fri i en hård och kall tid, där kampen mot ett brutalt och orättvist samhälle kostar liv, men föder kärlek.

Lion King.
Kritikerrosad visuell uppsättning baserad på tecknade filmen "Lejonkungen", där Disney har fått en konstnärlig revansch. Historien om det unga lejonet Simba som kämpar med det ansvar som väntar honom, då han en gång ska ta över sin fars plats som kung. Rekommenderas inte till alltför små barn, då den emellanåt kan vara lite otäck.

Mamma Mia, here I go again...
Främsta musikalen som fortfarande spelas för fulla hus! Romantisk komedi om en mamma och hennes dotter. Medan dottern planerar sitt bröllop, går modern och funderar på vilken av männen från hennes tidigare liv som är fader till hennes dotter.

Mary Poppins.
Richard Eyre bringar liv i historien om familjen Banks och deras magiska nanna Mary Poppins. Mary Poppins är en magisk nunna, som när hon börjar jobba för familjen Bank helt omvälver familjens barn. Mary Poppins kan flyga, på riktigt!

Phantom of the Opera.
I de underjordiska gångarna under den Stora Operan i Paris härskar Fantomen. Ett musikaliskt men vanskapt geni, som förälskar sig i den vackra Christine och bestämmer sig för att göra henne till en ny stjärna. Det är Andrew Lloyd Webbers "kronjuvel"!

Producers.
Het musikal på Broadway och bygger på filmen "Det våras för Hitler". En teaterproducent och hans revisor kommer på det perfekta knepet att tjäna stora pengar, nämligen att sätta upp den sämsta musikalen någonsin!

Spamalot.
En dråplig och rolig musikal av Monty Python! Berättar den legendariska historien om King Arthur och hans riddare kring det runda bordet. Och sökandet efter den heliga Gralen. I Monty Pythons Spamalot uppträder ett gäng benlösa riddare, killar i tights (med ben), mördarkaniner och sexiga dansande divor.

Stomp.
Denna show måste upplevas och passar utmärkt för stora och små. En brittisk dans- och slagverksgrupp bjuder på en fantasifull och medryckande föreställning och använder allt annat än traditionella instrument.

Tarzan.
Phil Collins har skapat all musik. Historien om hur en nyfödd pojke hittas på stranden av några gorillor efter ett skeppsbrott utanför Afrikas västkust. De tar med sig honom till sin stam och han blir en del av deras familj. När han slutligen träffar en människa, den unge upptäckaren Jane Porter, förändras båda deras liv och världar för alltid. Tarzan är baserad på den animerade filmen med samma namn och är Disneys senaste familjesensation på Broadway.

The Color Purple.
Den färgade 14-årige Celie börjar skriva brev till Gud, eftersom hon inte har en levande själ att anförtro sig åt. Celie skriver för att förstå det hon knappast kan fatta själv: sitt eget liv som är så fyllt av förnedring och förtryck. När hon blir bortgift med en äldre man med fyra barn verkar det först som om hon bara bytt ett helvete mot ett annat, men så möter hon bluessångerskan Shug Avery. Därmed börjar hennes liv sakta att förändras. Shug är stark och självständig och väcker Celie till frigörelse och ett milt, glädjefyllt uppror. Alice Walker's olika och oförglömliga karaktärer kommer till liv på scen med blues, gospel, jazz, swing och afrikansk musik.

The Drowsy Chaperone tar sin början när en musikal- och teaterfantast spelar sitt favoritalbum och musikalen magiskt brister ut i liv! Det är en dråplig berättelse om en glamourös brud och hennes bröllopsdag. Komplett med spänning och överraskningar som tar både aktörerna (bokstavligen) och publiken (metaforiskt) till skyarna. En ovanlig kombination av makalös originalitet och bländande talang.

Wicked.
"The Land of Oz" är en novell som gjorts om till en musikal. Storyn om de mycket olika flickorna Elphaba och Galinda, som möts och blir vänner. Tillsammans beger de sig ut på en resa i det magiska Landet Oz, där de möter Trollmannen från Oz. Här får man följa de två flickorna och se hur Ephalba blir ond häxa och Galinda blir god häxa.